Pages

Resepi Kek Lapis Masam Manis


Bahan2:
*1 cwn butter
*1 1/2 cwn tepung biskut marie (biskut ditumbuk smpi lumat agak2 rupe mcm tepong)
*3/4 cwn gula (kalau taknak manis sbb biskut tu pon mmg da manis)
*1/2 cwn susu tepung
*4 biji telur
*baking powder
*haw flakes  
*pewarna (sy guna kn pewarna hijau dan kuning)


Cara2:


 masukkan butter dan telur gula kastor, pukul smpi kembang (lg senang klu ade mixer,tp kalau sy,tgn sy la mixer nyeh~)

 sampai adunan agak2 kembang sikit, masukkan pula tepung biskut marie td

 pastu, da masuk tepung biskut marie, masuk kan pula susu tepung secara selang-seli (sy pon tak tau la pakai susu tpg ape.mai rembat je ape yg ade kat umah.ntah2 susu anlene mak sy tak?ke susu omega plus dia?susu kambing?eh takkk..)

 then, masuk kan pula baking powder. agak2 dlm 1/2 sudu teh

 masuk kan pulak telur ayam sebiji demi sebiji (mmg tidak dinafikan adunan ni agak kental ye ala-ala membuat dodol gitu,mmg amat memerlukan kekuatan zahir yang jitu)

 sesudah itu, bahagi kan pula adunan kepada 2 bahagian agak2 sama byk.letakkan pewarna yg anda suka. dlm 1/2 cap botol dia


  panas kan double boiler, sapu kan minyak ke dalam acuan.panas kan acuan sekejap

pastu, boleh lah di masukkan adunan td selapis demi selapis.kukus kan balik dlm 5 minit ke lebih kurang.kalau lagi nipis,lagi kejap la kukus nye.kemudian, after 5 min, boleh la kita susun how flakes kemudian diikuti dengan lapisan seterusnye
bila dah siap, begini lah hasil nye.
(sekali lagi mmg tidak dinafikan ye apabila anda memasak kek ini, anda akan merasa seolah2 anda sedang melakukan marathon dari Tanjung Aru, transit ke Tanjung sepat kemudian ke Bkt Kayu Hitam. anda akan sangat2 berpeluh dari hujung rambut ke hujung kaki seluar. tp pastikan 'perspiration' anda itu tidak menjadi perisa tambahan terhadap kek ini.tp at least itu lebih baek drpd MSG yg mengakibatkan obesiti ye tak?na...na...)

*SELAMAT MENCUBA......*

0 comments: