Bahan2:
*1 cwn butter
*1 1/2 cwn tepung biskut marie (biskut ditumbuk smpi lumat agak2 rupe mcm tepong)
*3/4 cwn gula (kalau taknak manis sbb biskut tu pon mmg da manis)
*1/2 cwn susu tepung
*4 biji telur
*baking powder
*haw flakes
*pewarna (sy guna kn pewarna hijau dan kuning)
Cara2:
masukkan butter dan telur gula kastor, pukul smpi kembang (lg senang klu ade mixer,tp kalau sy,tgn sy la mixer nyeh~)
sampai adunan agak2 kembang sikit, masukkan pula tepung biskut marie td
pastu, da masuk tepung biskut marie, masuk kan pula susu tepung secara selang-seli (sy pon tak tau la pakai susu tpg ape.mai rembat je ape yg ade kat umah.ntah2 susu anlene mak sy tak?ke susu omega plus dia?susu kambing?eh takkk..)
then, masuk kan pula baking powder. agak2 dlm 1/2 sudu teh
masuk kan pulak telur ayam sebiji demi sebiji (mmg tidak dinafikan adunan ni agak kental ye ala-ala membuat dodol gitu,mmg amat memerlukan kekuatan zahir yang jitu)
sesudah itu, bahagi kan pula adunan kepada 2 bahagian agak2 sama byk.letakkan pewarna yg anda suka. dlm 1/2 cap botol dia
panas kan double boiler, sapu kan minyak ke dalam acuan.panas kan acuan sekejap
0 comments:
Post a Comment